LADDA BILEN
 
13 mars 2014

Vår montör Natalie

Montör_NatalieEBR Metod- och maskindagar
– 20-åriga Natalie blev ”den 1 000:e” 

EBR Metod- och maskindagar i Gävle har nu passerat ett viktigt delmål: 1 000 anmälda. Och den 1 000:e blev 20-åriga Natalie Nystedt, elmontör på Bodens Energi Nät AB. Hon ser fram emot arrangemanget som en möjlighet att få lära både nytt och mer. Hon är nykomling i branschen och tycker det är kul att vara ung kvinna i en mansdominerad bransch. 

Natalie Nystedt började den 1 april i fjol som elmontör på Bodens Energi Nät AB. Hon sänkte medelåldern i företaget påtagligt och ser fram emot ett arbetsliv i en viktig bransch som verkligen betyder något för alla människor. Dessutom hoppas hon kunna inspirera fler unga – inte minst kvinnor – att våga satsa sin framtid i elbranschen.

"Kul att få grejer att lysa"

Något ärftligt förflutet från elbranschen finns inte i den nystedtska släkten. Absolut inte, säger hon. Och berättar:

– Egentligen kan det tyckas lite löjligt. Vi hade teknik i årskurs åtta. Vi fick skruva samman och koppla hop olika grejer. När det blev kontakt, kändes det extra skojigt. Jag tyckte det var småroligt att få grejer att lysa.

– I årskurs nio blev det praktik på Bodens Energi Nät AB. Min inriktning från början var att bli installationstekniker. På elprogrammet i gymnasiet i Boden var vi två tjejer och 16 killar. Vi gjorde då praktiken på olika installationsfirmor.

Montör_Natalie_stolpe

Natalie Nystedt fick ofta höra, att hon var tjej och skulle
få jobb direkt efter studierna, men fullt så enkelt var det inte:

– Vi hade haft bara elva veckors praktik tre dagar i veckan.
När jag tagit studenten ringde jag runt till de platser där vi hade gjort
praktik. Men alla hade fyllt sina platser. Jag började jobba i hemtjänsten för brödfödans skull. Och sökte kontakt med Bodens Energi Nät AB. Men jag hade varken C-körkort eller någon erfarenhet. Efter tredje samtalet föll dom till föga och bjöd dit mig. Efter 1,5 timmes samtal skakade vi hand. Så något bra gjorde jag väl…

Natalie Nystedt har inte för ett ögonblick ångrat sig:

– Jag hamnade rätt direkt. Det var nog meningen att jag inte
skulle bli installationselektriker. Som ensam ung tjej gäller det att ha skinn på näsan – det har jag. Det gäller att stå på egna ben och dessutom våga ta beslut.

Hon är anställd som elmontör och har stor respekt för säkerhetsaspekterna. Och att arbeta i lag på två är av det skälet naturligt, tycker hon. Arbetsveckan just nu präglas av gatljus, fiber och utsättning – en varierande flora av arbetsmoment. Något linjearbete har det ännu inte blivit, även om hon fått prova på att klättra i stolparna med stolpskor:

– Och visst, det går bättre för varje gång och känslan är speciell. Jag är väl aningen ”knäpp” som tycker sådant är skojigt. För det är tungt emellanåt. Men jag är en väldigt fysisk person som aldrig längtat efter en kontorsstol.

Gillar utmaningar

Natalie Nystedt gillar utmaningar. Hon hoppas att branschen löser sitt stora rekryteringsbehov – cirka 8 000 ingenjörer och tekniker de kommande fem åren. Speciellt klimataspekten tror hon är ett vinnande argument för att få många yngre att intressera sig för elbranschen.

EBR Metod- och maskindagar, som arrangeras vart fjärde år, ska bli spännande, anser hon:

– Branschen utvecklas hela tiden. Att få lära sig hur vi bygger upp våra nät är coolt. Det blir spännande att få komma till Gävle och få en ordentlig överblick av alla nymodigheter över hela linjen för nätarbete. Och det blir kul att få se något annat än det vi har i lilla Boden.

Elbranschen tycks ha fått en ung och framåt ambassadör i Natalie Nystedt. EBR Metod- och maskindagar är alltid framtidsinriktat. Natalie är en värdefull del av den.

Foto: Mats Engfors/Fotographic

http://www.svenskenergi.se/Pressrum/Nyheter/EBR-Metod--och-Maskindagar--20-ariga-Natalie-blev-den-1000e--/

Besiktning av Elnätet

10 juni 2020
För närvarande besiktar vi elnätet i området som är inringat med blått på kartan. Arbetet utförs i samarbete med företaget Bergs kraftkonsult. Din elnätsanläggning kommer inte att påverkas av arbetet.     Aktuell driftinformation hittar du alltid...
 
 

Säkerheten först

8 maj 2020
Under torsdagen genomfördes en så kallad Safety Walk på Bodens Energis bränsleupparbetningsanläggning på värmeverket, där bolagets ledningsgrupp tillsammans med medarbetare granskade verksamheten utifrån ett säkerhet- och arbetsmiljöperspektiv. -...
 
 

Viktig information till dig som vill besöka oss

13 mars 2020
Med anledning av Coronaviruset ber vi dig att kontakta oss på annat sätt än besök. Bodens Energi har en samhällskritisk verksamhet och det här är en säkerhetsåtgärd för att minska risken för smittspridning. Kontakta oss via telefon eller mail så...