LADDA BILEN

Energirådgivning

Att vara medveten om hur jag använder min energi på smartaste sätt är en av de viktigaste åtgärderna för en bättre miljö.
Men det är inte så lätt alla gånger att veta vart energin tar vägen...

Det är besluten som man fattar varje dag som bestämmer hur mycket el eller annan energi som du använder. Det finns mycket du kan göra för att använda energi på ett smartare sätt. En del åtgärder är både enkla och billiga, nedan följer några tips:

  • Modernisera ditt värmesystem. Gamla element blir sämre med åren, satsa på ett centralt reglersystem med termostat.
  • Täta och stäng - Täta dragiga fönster och dörrar eller byt ut mot nya. Stäng dörrar till kalla utrymmen.
  • Alltid full maskinTvättmaskinen använder nästan lika mycket energi halvfull som full. Tvätta på 40 grader istället för 60.
  • Håll rätt temperatur.  Det räcker med -18 i frysen och +6 i kylen.  Är dina vitvaror gamla? Ta en funderare på att skaffa nya, det är stor skillnad på energianvändningen då och nu.
  • Stäng av apparater du inte använder. Tv apparater och musikanläggningar som står på standby drar ca 500 kWh i viloläge per år, använd grenuttag med strömbrytare.
  • Byt till lågenergilampor. Dom har längre livslängd och är energisnålare. Ska du byta armaturer så välj lysrörsvarianter om det passar. Har du möjlighet att installera dimmer blir det både mysigare inomhus och du sparar lite energi.
Använder jag mycket eller lite el i förhållande till andra?
Följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll.

  • Lägenhet: 2 000 kWh/år 
  • Villa utan elvärme: 5 000 kWh/år
  • Villa med direktverkande elvärme: 20 000 kWh/år
Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2 000 kWh/år. Golvvärme i badrummet innebär också mer elanvändning.
 
Oberoende energirådgivning
I varje kommun finns det en energi- och klimatrådgivare. Inriktningen på rådgivningen är opartisk, kostnadsfri samt teknikneutral. Du kan ringa eller mejla till din kommun för att få kontakt med rådgivaren, se information på Bodens kommuns webbplats.

Energimyndigheten

energimyndigheten.se kan du läsa mer om energi- och klimatrådgivning, energitips och göra en energikalkyl, som är ett enkelt sätt att identifiera vilka apparater och annat som drar energi.