Just nu är elpriser och energifrågor i fokus från norr till söder

Här hos oss är det Anders Hjälte som ansvarar för elhandeln. Vi slog oss ner med honom för att bena ut vad prisförändringarna beror på och hur du som kund ska tänka gällande din el-ekonomi.

Sverige är en del av den nordiska elmarknaden som i sin tur är en del av den europeiska elmarknaden. Med andra ord påverkar den globala marknaden våra lokala priser. Just nu har vi en period med höga gaspriser i hela Europa. Denna prisnivå påverkar även oss här uppe i norra Sverige.

Att elpriserna är som de är, här på hemmaplan, just nu beror på kallt väder i hela Sverige och Europa. När isarna la sig samtidigt i Lule-, Skellefte- och Umeälven resulterade det i en minskad elproduktion. Att alla älvar fryser samtidigt är väldigt ovanligt. Parallellt med isarnas inträde har det också  blåst mindre – vilket i sin tur har resulterat i att vindkraftverken har producerat mindre el. 

I takt med den gröna omställningen med ökad produktion av vatten- , sol- och vindkraft kommer elpriserna blir mer känsliga för just väder och vind. Något som rent konkret innebär att priserna även framöver kan komma att förändras mer frekvent. 

Vill du som kund veta mer om vad din elkostnad blir varje månad finns alternativet med våra fasta elpriser, hos oss kan du teckna avtal från ett år upp till fyra år.  På så sätt får du bättre koll på din el-ekonomi. 

Avslutningsvis, 

Tack för att du väljer oss som din lokala el-leverantör, genom att vara kund hos oss bidrar du till en mer hållbar framtid. Och du, glöm inte att vi aldrig är längre bort än ett samtal. 

Anders Hjälte
Elhandelschef