Motionera ventiler, ett sommarjobb utöver det vanliga

Varje sommar erbjuder Bodens Energi ett tjugotal ungdomar sommarjobb vid företagets värme- och elnätsavdelningar. I sommar jobbar bland annat Max Wallström och Axel Engelmark med att motionera ventiler.

- Att motionera ventiler betyder att vi letar upp vart fjärrvärmeventilerna är i marken, vi rensar bort skräp, grus, gräs och i vissa fall asfalt som har lagts på dem. Sen öppnar vi dem och stänger dem igen, berättar Axel. Det är ett digert jobb för det finns över 1000 stycken ventiler runt om i Boden.

Jobbet som Axel och Max utför är något som ska göras varje år och det är inte något som hinns utföras med den vanliga bemanningen. – Det är toppen för oss att få in sommarjobbare, säger Anneli Strand som är värmeverkschef. – Det är en stor anläggning där vi hela tiden behöver jobba med underhåll och det finns alltid något att ta tag i. Dessutom är det ett väldigt bra sätt för oss som arbetsgivare att lära känna ungdomarna och om det går bra erbjuda dem praktikplats och i framtiden en anställning. Vi har anställt en handfull medarbetare den vägen. Ungdomarna får erfarenhet och kanske att ett intresse föds för både Bodens Energi men också för branschen i stort. Förhoppningsvis kan Bodens Energi bli en framtida arbetsgivare för några av dem.  

Sommarjobbarna Agnes Backman, Elin Pettersson och Albin Andersson slipar traktorskopor som sedan ska målas. De har tidigare sommarjobbat på Bodens Energi och Agnes hoppas att få en praktikplats senare under året. – Jag går el- och energiprogrammet på gymnasiet och vill väldigt gärna göra min praktik här på värmeverket och lära mig mer om branschen.

 

På elnätsavdelningen arbetar fem ungdomar bland annat med att klippa gräs, städa förråd och garage och att rengöra kabeltrummor. För Wilma Medelid är det första sommaren hon jobbar på Bodens Energi och hon trivs bra med både arbetskamrater och jobbet. – Det är ett bra jobb och kul att träffa nya människor. Vi har fått lära oss en hel del om branschen och om Bodens Energi. Igår fick vi till exempel åka till vattenkraftverket Bodån där vi fick rensa bort skräp för att de inte ska komma in i turbinen, berättar Wilma.  

Satsningen på att anställa ferieungdomar har pågått under många år på Bodens Energi och vår förhoppning är att vi genom detta ska öka intresset för energibranschen hos nästa generations medarbetare!