Fler elskåp får konst från unga
Bodens Energi och Bodens kommun genom Kulturskolan fortsätter sitt samarbete med att förvandla elskåp i Boden till konstverk. Efter fjolårets pilotprojekt där elever från Kulturskolan prydde elskåp i centrala Boden med konst, planeras nu ytterligare konstnärliga insatser.
Fortsatt fokus på hållbarhet och framtidstro
För Bodens Energi är hållbarhet en central del av verksamheten, och att stödja kreativa uttryck i det offentliga rummet är ett sätt att stärka kopplingen mellan konst och samhällsengagemang. Kulturskolan får ett fortsatt förtroende att skapa de nya motiven, denna gång med elever i ett åldersspann på 8–15 år under temat hållbara energilösningar.
– Tidigare verk har bland annat handlat om hållbart resande och biologisk mångfald. Nu ser vi fram emot hur eleverna kommer att tolka nya aspekter av hållbarhet, energi och naturresurser i sina konstverk, säger Anneli Brun, kundservicechef på Bodens Energi.
Pablo Castilla, konstpedagog på Kulturskolan, uttrycker entusiasm över projektet och förklarar att en av de viktigaste aspekterna är att få eleverna att reflektera över hållbarhet.
– Framför allt handlar det om att väcka frågan: Vad är hållbarhet? Många av barnen har kanske inte tänkt på det innan, men genom detta får de möjlighet att uttrycka sina egna tankar och känslor i konsten, säger han.
Konst som en positiv kraft i det offentliga rummet
För Anna-Karin Liljestrand, dramapedagog på Kulturskolan, är det viktigt att verken förmedlar glädje och hopp. Med starka färger och uttryck hoppas hon att elevernas verk ska sprida positiva vibbar som livar upp, särskilt under våra mörka vintermånader.
– Det är viktigt att man blir glad. Vi vill att man ska få en positiv känsla av elskåpen. Verken ger också en tydlig bild av att något händer i Boden, och de skapar framtidstro, säger Anna-Karin.
Konst i hela kommunen
För att skapa en än mer levande kommun tittar man nu på möjligheten att förvandla elskåp på landsbygden. Bodens Energi ser vikten i att vara en närvarande och engagerad aktör i hela kommunen, inte bara i tätorten, och detta projekt är en del i arbetet med att stärka den lokala samhörigheten.
– Förutom att göra elskåpen och vår omgivning lite vackrare, så känns det otroligt roligt att våra barn och unga med stolthet kan se sina alster runt om i kommunen, säger Anneli.
Uppmuntra till samhällsengagemang bland barn och unga
Anna-Karin och Pablo är eniga om att den här typen av projekt gör Boden till en plats där både barn och unga kan få växa genom kreativitet och samhällsengagemang.
– Vi ser fram emot att fortsätta det här arbetet och utforska ännu fler spännande teman i framtiden, avslutar Anna-Karin.