Elever pryder elskåp med hållbarhet

I ett samarbete mellan Bodens Energi och Bodens kommun förvandlas elskåp i centrala Boden till konst. I detta pilotprojekt har fokuset legat på temat hållbarhet där 20 elever från Kulturskolan har tolkat och uttryckt detta viktiga ämne genom sina konstverk.

Att bedriva en ansvarsfull och hållbar verksamhet är kärnan i Bodens Energis koncept och vi har länge varit engagerade i lokalsamhället. Vi har under senaste åren arbetat aktivt för att bidra till ett levande och spännande Boden, vilket också fortsatt står på agendan för de kommande åren.  

- Vi ser en vikt i att låta konst och kultur få ta plats i det offentliga rummet där människor kan dela kulturupplevelser. Genom att låta elever skapa konst som reflekterar över hållbarhet, förvandlas inte bara de gråa elskåpen till konstverk, utan lyfter också fram vikten av att skydda och bevara vår planet, säger Cecilia Egefjord Ågren, kommunikatör på Bodens Energi.

En av konstnärerna är Heidi Svensson som i sitt verk har porträtterat hållbart resande. En grupp djur i olika storlekar drar en släde och genom ett gemensamt samarbete dras släden framåt.

- Det är väldigt roligt att vara här, och att man får utvecklas i sitt målande, säger Heidi.

Ett annat bidrag är Matteus Van Latestein som belyser ämnet hemmasemester. I stället för att åka på semester i ett annat land tycker han att man ska hålla sig hemma för att begränsa utsläppen och användningen av fossila bränslen.

Centrala Boden

Det är elskåp placerade i Bodens centrala delar som nu fått ett upplyft, men Bodens Energi är positiv till att göra detta till ett återkommande projekt där fler elskåp i kommunen kan förvandlas till konstverk på sikt.