Nya elmätare ger kunden mer kontroll

Elmätarbytet fortsätter för att ge dig som kund mer kontroll och göra elanvändningen mer smidig. Regeringen har beslutat att alla elmätare i Sverige ska uppgraderas till nya, smartare versioner senast 2025. Vi genomför detta byte i samarbete med J&B Elinstallationer AB och de nya elmätarna erbjuder flera fördelar för dig som kund.

En av funktionerna är möjligheten att följa din elförbrukning i realtid. Det innebär att du kan ha koll på exakt hur mycket el du använder när du använder den. Genom att kunna mäta din elanvändning per timme eller per kvart kan du också anpassa din användning för att dra nytta av lägre elpriser och avlasta elnätet vid lämpliga tidpunkter.

HAN-porten

En uppgradering som gör detta möjligt är Home Area Network (HAN)-porten på de nya mätarna. Med denna port kan du ansluta olika produkter för att ta ut information och därmed påverka din förbrukning. Ett exempel är att du kan effektivisera laddningen av din elbil för att dra nytta av lägre elpriser och samtidigt minska belastningen på elnätet.

— HAN portern är ett hjälpmedel för att kunden ska kunna få bättre kontroll över sina kostnader och på skikt kommer en effektbaserad prismodell för elnätet att träda i kraft, säger chef mätning Andreas Ängstål.

Stabilare avläsningar

De nya mätarna erbjuder även snabbare och mer stabila avläsningar. En funktion är att de kan skicka avbrottslarm vid strömavbrott. Detta kan hjälpa oss att snabbt åtgärda eventuella fel och underlätta vid kommunikationen med dig som kund.

Mätarbytet är redan i full gång och i närtid kommer mätarna längs Lule älv mot Harads och Sandträsk att bytas. Vår ambition är ha alla mätare i Boden utbytta före årets slut.

Ta kontroll över din elförbrukning och gör en smartare energianvändning möjlig!

Här kan du läsa mer om mätarbytesprojektet och hur bytet går till.