Vi förbereder våra vattenkraftverk för framtida miljökrav

Bodens Energi arbetar aktivt för att anpassa våra vattenkraftverk enligt den Nationella planen för omprövning av vattenkraft (NAP), som syftar till att kombinera produktion av förnybar energi med skyddet av våra vattenmiljöer.

För våra sex vattenkraftverk pågår nu en utredning för att möta de miljökrav som kan komma att fastställas efter den planerade omprövningen.

Lars Wennberg och Sara Chlot framför dammen i Kvarnås
Lars Wennberg och Sara Chlot arbetar för att se över våra vattenkraftverk

Tidigt i processen

Än så länge påverkas inte den dagliga driften av det kommande förändringarna förklarar driftingenjör Lars Wennberg som ansvar för Bodens Energis vattenkraftverk.

– Vi följer de krav som gäller för våra anläggningar, men vi förbereder oss för att kunna anpassa våra långsiktiga investeringar i enlighet med de nya miljökraven som kan komma, säger han.

Sara Chlot, miljö- och hållbarhetsstrateg, menar att det fortfarande är för tidigt att säga exakt vilka förändringar som kommer att behöva genomföras.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede av att utreda hur vi kan behöva anpassa vår verksamhet. Till vår hjälp har vi konsulter som har besökt våra vattenkraftverk för att identifiera de åtgärder som kan komma att krävas, säger hon.

Utmaningar med gamla vattendomar

En av utmaningarna i arbetet är de gamla vattendomar som vattenkraftverken i Boden fortfarande följer. Den äldsta domen är från 1904, och det har inte skett några omprövningar sedan dess.

– Att vi arbetar med så gamla vattendomar gör processen komplex. Dessutom ligger det ett stort krav på oss som verksamhetsutövare i att ta fram korrekt och faktabaserat underlag, förklarar Lars.

Samarbete och stöd från Vattenkraftens Miljöfond

Bodens Energi har fått stöd från Vattenkraftens Miljöfond, en gemensam satsning av nio energibolag som avsatt 10 miljarder kronor för att finansiera miljöåtgärder i vattenkraftverk. Genom fondens verktyg "Bubblan" får Bodens Energi hjälp med att utforma och finansiera åtgärderna.

– Vi har en projektledare från fonden som hjälper oss genom hela processen, från val av tekniska konsulter till finansiering av de åtgärder som behövs, säger Sara.

Balansen mellan förnybar energi och miljöskydd

Både Lars och Sara understryker vikten av att fortsätta leverera förnybar energi och hålla vattenkraftverken i bruk samtidigt som miljökraven uppfylls.

– Vi måste balansera behovet av att producera el med vårt ansvar att skydda vattenmiljöerna. Våra två största anläggningar Krokfors och Kvarnån i Harads står för ungefär hälften av elen till 1 400 av våra kunder i de nordligaste delarna av vårt elnät, säger Lars.

Samtidigt är regleringen av vattenflöden en viktig samhällsfunktion. Utan reglering skulle centrala Boden riskera problem med vattennivåer och översvämningar.

Ser framåt mot 2027

Deadline för att lämna in omprövningsansökningar är satt till den 1 februari 2027. Både Lars och Sara är övertygade om att Bodens Energi kommer att vara redo att möta den tidsfristen.

– Vi har börjat tidigt med våra utredningar och har goda förutsättningar att klara det här. Konsulterna gör ett viktigt jobb, och vi är väl förberedda, avslutar Sara.