Bodens framtid är ljus och lyser med hållbar energi

Boden växer och med det ökar också energibehovet. Med nya industrier och fler bodensare står kommunen inför en utveckling där energiförsörjningen är en viktig del. Bodens Energi arbetar långsiktigt för att möta denna utveckling med tekniska lösningar, investeringar och smartare energianvändning.

I takt med att elförbrukningen ökar i samhället får fjärrvärmen en allt viktigare roll. Den bidrar inte bara till uppvärmning, utan också till att minska trycket på elnätet.

– Genom att energiomvandla restavfall som inte går att återvinna, producerar vi både värme och el. Det gör att vi kan ta vara på resurser som annars skulle gå förlorade, säger värmechef Anneli Strand.

För att säkra tillgången även i framtiden förstärks fjärrvärmenätet där det behövs och tekniken uppdateras. När nu en ny kulvert byggs används välisolerade ledningar med minimal värmeförlust. Samtidigt pågår undersökningar om att investera i en platssorteringsanläggning för att urskilja plast från restavfallet och att ta emot restenergier från industrin, vilket båda är viktiga steg mot en mer klimatneutral verksamhet.

Större engagemang från kunderna

Sedan elpriserna rusade 2022 har många blivit mer medvetna om både avtal och elförbrukning. Kundservice märker att energifrågorna engagerar mer än tidigare.

– Många är oroliga över att elen inte ska räcka till eller att priserna ska sticka i väg. Vi får frågor om hur man kan påverka sina kostnader, säger kundservicechef Anneli Brun.

För att underlätta erbjuder Bodens Energi tjänsten ”Mina sidor”, där både privatpersoner och företag kan följa sin förbrukning, sina avtal och se sina fakturor. Det går också bra att ringa deras kundservice för att få råd eller få frågor förklarade.

– Att göra hållbara val är enkelt för våra kunder, all fjärrvärme är lokalproducerad och den el vi säljer är förnybar eller återvunnen, tillägger hon.

Elmarknaden förändras

Med större elförbrukning i regionen förändras också förutsättningarna för elhandeln. Tidigare har Norrbotten varit ett område med överskott av el, men prognoser visar att vi snart kan bli beroende av att i stället importera el. Det i sin tur kan komma att ge ett högre elpris i norr så att prisbilden blir jämnare över hela Sverige.

– Vi bevakar elmarknaden hela tiden och arbetar mycket noga för att erbjuda konkurrenskraftiga priser idag så väl som framöver, säger elhandelschef Anders Hjälte.

Han menar att lokal elproduktion, i kombination med fjärrvärmens avlastande effekt, kommer vara viktig för framtidens elmarknad.

Elnätet förstärks

För att kunna möta framtidens behov krävs investeringar i elnätet. Det handlar både om att bygga ut till nya områden och att modernisera det som redan finns.

– Ett nära samarbete med Bodens kommun gör att vi kan planera investeringar i takt med utvecklingen. Men vi arbetar också med att korta avbrottstider och öka tillförlitligheten i elnätet, säger elnätschef Maria Berglund.

Tack vare moderniserad teknik kan driftstörningar på landsbygden hittas snabbare och därmed minska påverkan för kunden. Inne i tätorten är elkablarna oftast nedgrävda, men på landsbygden är de luftburna och mer utsatta för väder och vind.

- Vi har haft stor hjälp av detta då det är långa avstånd på elledningarna ute på landsbygden. I stället för att behöva patrullera på området, får vi en bättre utpekning av var eventuellt fel är. Och kan komma till rätt plats direkt för att åtgärda problemet, säger hon.

Tillsammans bygger vi en hållbar energiframtid

Boden står inför stora förändringar, men också stora möjligheter. Med ökad samverkan, teknisk utveckling och en växande medvetenhet bland bodensare är målet tydligt för Bodens Energi. Pålitlig, stabil och hållbar energi för alla bodensare – idag och i framtiden.