Bättre plaståtervinning är nyckeln till lägre utsläpp

För att minska de fossila koldioxidutsläpp som uppstår vid avfallsförbränning är det viktigt med noggrann avfallssortering. Enligt Tommy Vikström, bränslechef på Bodens Energi, bidrar en bättre sortering till både en renare miljö och lägre kostnader för avfallshantering.

Bränslechef Tommy Vikström står centrerat i bilden med varseljacka framför Bodens värmekraftverk.
Vår verksamhet ställer höga krav och vi gör mätningar för att hålla koll på de fossila utsläpp vi genererar.

Problemet är tydligt: förbränning av plastförpackningar bidrar till fossila koldioxidutsläpp. En förbättrad sortering där plast för materialåtervinning hamnar i rätt kärl skulle leda till betydligt lägre utsläpp. I dagsläget visar en analys av avfallet i Bodens kommun att 60 procent av soppåsarna är felsorterade. En fjärdedel av detta är matavfall, och cirka en tredjedel är förpackningar och tidningar som skulle kunna återvinnas.

Betydelsen av avfallstrappan

Avfallstrappan, är en viktig riktlinje inom avfallshantering. Den betonar vikten av att först minimera mängden avfall, därefter återanvända, återvinna, utvinna energi och som sista alternativ deponera. Bodens Energis uppgift är att utvinna energi ur det avfall som inte kan återvinnas, men Tommy framhåller att man strävar efter att så mycket som möjligt ska materialåtervinnas.

– När vi tar hand om vårt avfall på rätt sätt leder det till att avfallet kan minimeras och återvinnas, vilket sparar både energi och naturresurser, säger Tommy. Han påpekar också att bättre sortering av förpackningar kan reducera restavfallet med upp till 40–50 procent, vilket i sin tur skulle kunna undvika prishöjningar av sophämtningskostnader.

Utmaningar och myter

Trots att många fortfarande tror på gamla myter om att allting bränns oavsett hur man sorterar, visar verkligheten annorlunda resultat. Enligt statistik från Bodens kommuns senaste plockanalys slängs över 50 procent av plastförpackningarna i Boden i energiåtergivning (tidigare restavfall/ brännbart) i stället för att återvinnas.

Bodens Energi genomför regelbundna kontroller av avfallsleveranser och utför platsbesök för att hjälpa till att identifiera felsortering. Last med stora mängder felaktigt sorterat avfall kan behöva tas tillbaka av avfallslämnaren.

Upplysning och förbättring

En ökad medvetenhet bland bodensarna kan göra stor skillnad. Att använda avsedda kärl för plastförpackningar och lämna dessa på återvinningsstationer är ett viktigt steg. Dessutom kan återbruk spela en stor roll – innan något kastas, bör man överväga om det kan vara användbart för någon annan.

– Om vi gemensamt blir bättre på att sortera och återvinna, sparar vi både på miljön och våra resurser, avslutar Tommy.