UF-företaget med den smarta produkten

UF-företaget Smart Val UF säljer en bivaxpåse som gör det möjligt att byta ut plastpåsar till ett mer hållbart och miljövänligt alternativ. Att minska plast i hushållsavfallet är en viktig fråga för Bodens Energi och därför har vi valt att stödja Smart Val UF.

Vi fick en pratstund med Alma, Ebba och Klara som går tredje året på gymnasiet i Luleå.

- Vår affärsidé är att fler och fler hushåll enkelt ska kunna byta ut vardagsartiklar mot miljövänliga alternativ. Vi valde den här affärsidén då vi tycker att fler bör börja fundera på vad man själv kan göra för att minska på plast. Vi vill visa att det ska vara enkelt att byta ut artiklar till ett miljövänligt alternativ.

Vad betyder hållbarhet för er?

- Hållbarhet för oss på Smart Val UF innebär att man inte ska köpa produkter som tär på miljön och börja återanvända. Byt ut plastpåsarna till vår bivaxpåse och du slipper köpa plastpåsar hela tiden som dessutom är dåligt för miljön. Och samtidigt återanvänder du bivaxpåsen hur många gånger du vill.

På vilket sätt kan ni som unga påverka oss lite äldre till mer hållbara val?

- Vi tror att genom att sprida budskap om hur just en individ kan hjälpa till för en hållbar framtid. Hoppas vi att alla ska få mer förståelse och inse att det finns enkla alternativ i vardagen som går att byta ut och man kan börja med att byta ut plastpåsen.

Beskriv er produkt, varför är den så bra och varför borde den finnas i varje hem?

Vår produkt hjälper till att enkelt kunna byta ut plastpåsar som finns i hemmet. Vår bivaxpåse passar in i alla hem och kan användas av alla. Bivaxpåsen är gjord för att rymma bullar, frukter, matsäck eller helt perfekt för att kunna förvara ost och grönsaker, med mera i kylskåpet.

Enkelt försluter du påsen med värmen från dina händer. När vaxet kyls ner och stabiliseras håller formen på påsen som just du önskar.

Påsen rengör du med hjälp av kallt vatten och med eventuellt milt rengöringsmedel. Sedan torkar du den och du återanvänder den. Undvik dock att torka den i solljus.

Bivaxpåsen är gjord av återanvänt bomullstyg och bivax. Mönster och färg på påsen kommer att variera just för att de är gjorda av återanvänt bomullstyg och mönster och färg på det går inte att bestämma. Bomullstyget är från överblivet bomullstyg och bivax från Bergslagen.

För dig som vill veta mer och även beställa Smart Val Ufs bivaxpåse, gå in på: https://shop.nsd.se/sortiment/hem-och-fritid/bivaxpase. Sen går det också att beställa genom att skicka ett DM på Smart Val Ufs  instagram eller facebook.

 

UF-företag är riktat till gymnasieungdomar i hela Sverige som får möjligheten att  träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.