Senaste nytt gällande elmarknaden v. 21

Elpriset påverkas av många olika faktorer i vår omvärlden - strypta tillgångar på gas, ökade råoljepriser, vattenmängden i vattenkraftsmagasinen, vindar och temperaturer. Den ökade diskussionen om energibesparing och elpriser visar ändå att vi konsumenter kan göra skillnad.

Elkostnadsprognos för våren 

Varma temperaturer i hela landet bidrog till kraftig snösmältning och höga tillrinningar under förra veckan. Medeltemperaturen landade på 0,9 grader över normala nivåer och nederbördsenergin på +0,5 TWh. Den hydrologiska balansen i Norden utvecklades relativt sidledes. Underskottet i hydrobalansen ligger nu på cirka -2,0 TWh (+0,4). Kärnkraftstillgängligheten i Norden har förbättrats till 72 procent. Oskarshamn 3 och Forsmark 1 är i årlig revision och Olkiluoto 2 är nu återstartad efter revision. Vårflod i kombination med helgdagar, låg förbrukning samt hög vind- och solkraftsproduktion resulterade i negativa priser i hela Sverige under ett antal timmar förra veckan. Den 17 maj hade vi lägsta spotpriset någonsin i SE1 då vi hade ett dagspris på 0,4 öre/kWh.

Prognos för elpriset i maj, observera att detta är en prognos som fort kan ändras. 
Priserna är inklusive moms.                                      

Prognos rörligt elpris SE1                ca 56 öre / kWh             

Prognos rörligt elpris SE2                ca 56 öre / kWh              

Prognos rörligt elpris SE3                ca 67 öre / kWh              

Prognos rörligt elpris SE4                ca 117 öre / kWh     

             

Vad händer och vad kan du själv göra?

Sällan har väl landets elpriser varit en så het fråga som nu. Den osäkerhet och oro som råder på marknaden märks av även hos Bodens Energi, som får många frågor från våra kunder.
Men, vi ser också att medvetenheten bidrar till att vi alla snabbt kan ställa om och att vi gemensamt nu minskar vår förbrukning.

-Vi ser att många har börjat tänka på ett annat sätt och ändra beteende. Ett resultat vi sett är bland annat att allt fler av våra kunder valt att investera i solpaneler, säger Anders Hjälte, elhandelschef på Bodens Energi.

Elpriset påverkas av många olika saker som händer i omvärlden - strypta tillgångar på gas, ökade råoljepriser, vattenmängden i vattenkraftsmagasinen, vindar och temperatur. Framförallt  ser vi att det pågående kriget i Ukraina och EUs sanktioner mot Ryssland haft stor effekt.

Det finns ingen quickfix, det behövs mer elproduktion, framförallt i södra Sverige, konstaterar Anders Hjälte.

Den ökade diskussionen om energibesparing och elpriser visar ändå att vi konsumenter faktiskt kan göra skillnad. Bara under oktober minskade förbrukningen här med nio procent (jämfört med oktober i fjol) 

-Om vi har en hög förbrukning måste vi använda dyrare alternativ. I augusti och i början av september var spotpriset nere på 2-10 öre. Men i och med att vi, under mer vindstilla dagar kopplas mot södra Sverige rusade priserna då mot 252 öre, vilket det till exempel gjorde den 7 september i år, förklarar Anders.

Anders råd är att du som konsument ser över vad du själv kan göra för att påverka din elräkning, varje kWh räknas.

Värmen

Om du sänker värmen inomhus med en grad minskar du din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Placera inte möbler i vägen för radiatorer och termostater.

Dusch, tvätt och disk

Halvera tiden du duschar så halverar du också el- och vattenförbrukningen. Ett tips kan vara att stänga av vattnet medan du schamponerar och tvålar in dig.  

Diska i diskmaskin, och undvik att spola av disken före. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

Fyll din tvättmaskin och tvätta inte på högre temperatur än nödvändigt. 

Torka tvätten genom att använd klädstrecket. Torktumlaren använder två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.

Nyttja ecoprogrammen i disk- och tvättmaskin.

Nya tvätt- och diskmaskiner har ofta timer så de kan startas automatiskt på tider då priset är lågt.
Var dock noga med att ha väl fungerande brandvarnare om något händer under natten då du sover.

Belysning och apparater

Stäng av apparater och släck lampor när du lämnar rummet och hemmet.
LED-lampor drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.

Vädra smart

Om du behöver vädra: Öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid.
Stäng av termostaterna på elementen under tiden.

Kyl och frys

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader i kylen och -18 grader i frysen. 

Frosta av om det bildats is, isen ökar energianvändningen. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.

Huset

Se över tätningslister runt fönster och dörrar, husets isolering, uppvärmningssystem och ventilation. Upp till en tredjedel av husets värme försvinner genom fönstren på äldre tvåglasfönster. Vid kallt väder kan ett draperi för dörren och persiennerna eller fördragna gardiner på natten göra skillnad.

Bilen
Har du ett överfullt varmgarage – städa det så bilen får plats istället så slipper du dyra motor- och kupévärmarkostnader. Skaffa en energieffektiv kupévärmare. OM du har ett timpris, ladda elbilen nattetid då priset är lägre.

Källa: Energimyndigheten. På deras hemsida www.energimyndigheten.se kan du få fler tips under fliken Husguiden.

Elavtal
Se över ditt elavtal. Har du bundet avtal är det ändå bra att bidra till den kollektiva energibesparingen i Boden då  det påverkar det totala elpriset för alla – samtidigt som du då får  in vanan att se över avtalet löpande, proaktivt  innan ditt avtal kanske blir dyrare. 

Så välj det  typ av elavtal som passar dig bäst. Hos Bodens Energi erbjuds exempelvis ett energikonto där du får betala samma snittpris över hela året. På så vis får du en jämnare prisbild och inga tråkiga överraskningar under årets kallaste månader.

Du som har möjlighet att styra din förbrukning över dygnet och följa aktuella priser kan välja timpris. Då betalar du exakt vad priset är timme för timme.

Du kan givetvis också välja vanligt rörligt elpris, då räknas det rörliga elpriset efter hela kundkollektivets elanvändning. 

Fjärrvärme
Fjärrvärme är en resurssnål och miljövänlig uppvärmningsform. En anläggning som kraftvärmeverket i Boden, med avancerad rening och kvalificerad personal, ersätter många små pannor. Nästan all fjärrvärme är värme som annars inte skulle ha kommit till nytta. Dessutom är fjärrvärme en bekväm och resurseffektiv uppvärmningsform, med en förutsägbar i prisnivå. 

VärmeHjälpen
Som fjärrvärmekund och har tecknat vårt serviceavtal VärmeHjälpen får du:
> Förtur vid felavhjälpning
> Fria teknikerbesök vardagar 7.00-15.45
> Rabatterat pris på kvällar och helger samt rabatt på reservdelar till din anläggning.
> Trygg assistans av våra Värmehjältar, samma team vid varje besök. 

Vi vet att andra alternativ till fjärvärmeassistans kan kosta, per ett besök, lika mycket som VärmeHjälpen kostar under 12 månader. Därför är tjänsten, av våra befintliga kunder, en oerhört uppskattad försäkring för att säkerställa värmedistributionen. Du kan läsa mer om VärmeHjälpen här