Bodens Energi har tionde billigaste fjärrvärmen i landet

Här om veckan släpptes årets Nils Holgersson-rapport där bland annat prisnivåer på fjärrvärme presenteras, men också prisskillnaderna mellan olika elleverantörer. Det visar att Bodens Energi 2023 har det tionde lägsta priset på fjärrvärme i Sverige.

Nils Holgersson-rapporten är en årlig undersökning som bland annat redovisar elnäts- och fjärrvärmepriser. Årets rapport visar att fjärrvärmepriserna stiger över hela landet, men vad betyder det i kronor och ören för dig som är kund hos Bodens Energi? Anneli Strand är chef för affärsområdet värme och kommenterar rapporten.

– Trots att det blir en prishöjning så kommer vi fortfarande vara bland de billigaste fjärrvärmeleverantörerna i landet. En av anledningarna till att vi kan hålla låga priser är att vi investerat i klimatsmart energiåtervinning av restavfall. Många energibolag är beroende av träbränsle, och där har priset skjutit i höjden, säger hon.

Från och med 2024 kommer Boden Energis fjärrvärmepris att höjas med 5,8 procent för privatkunder och 7,0 procent för företagskunder. Sara Wallström är distributionschef på Bodens Energi och berättar vad höjningen kommer att innebära i kronor och ören för fjärrvärmekunderna.

– En villa som förbrukar 15 000 kWh i värme och varmvatten per år kommer att få en höjning på 57,50 kronor i månaden.

Ni är den tionde billigaste av 300 fjärrvärmeleverantörer – hur håller Bodens Energi priset nere?

– Ungefär 98 procent av det vi eldar är restavfall, vilket är billigare än oljor och biobränslen. Vi producerar även egen el som gör att vi blir mindre priskänsliga i tider där el och andra insatsvaror blir dyrare och vi har en långsiktig strategisk prissättning. Det ger både oss som företag och våra kunder en trygghet i att priset ligger stabilt och kan undvika dramatiska prissvängningar, säger Anneli Strand.

Finns det fler tips på hur jag som privatkund kan påverka min fjärrvärmeräkning?

– Som elprishöjningarna lärde oss under pandemin är att det finns mycket vi kan göra. Att sänka inomhustemperaturen en grad och att ta en snabb dusch istället för ett bad gör skillnad. Vill du tänka långsiktigt så är val av fönster och tilläggsisolering två saker som gör att din inomhustemperatur påverkas mindre av utomhusklimatet. Jag skulle också vilja tipsa om våra tjänster SmartVärme och VärmeHjälpen som hjälper dig att hålla koll på din energiförbrukning och ser till att du får snabb hjälp om olyckan skulle vara framme, säger Sara Wallström.