Ger vi en timme får vi tre tillbaka

Näringslivsinstitutionen ”friskvårdstimme” har fått konkurrens. Livsvårdstimmen är ett initiativ från Bodens Energi, där medarbetarna i stället för att få en timme i veckan att lägga på friskvård får lägga samma tid på det de mår bra av – vad som helst.
- Enda kravet är att timmen går till något de mår bra av, säger Lars Modig, HR-chef på Bodens Energi.

För den som kan sin hockeyhistoria behöver Lars Modig ingen längre presentation. Den gamle SM-guldvinnaren från 1996 jobbar sedan fem år tillbaka som HR-chef på Bodens Energi och ser likheter mellan hockeyn och näringslivet.
– Efter den aktiva karriären var jag assisterande tränare tre säsonger i Luleå Hockey. Och jag ser många likheter mellan tränarjobbet och att vara HR-chef.
Det handlar om att coacha, stötta och hjälpa. En god stämning får grupper att prestera bättre, vare sig det är på isen eller i näringslivet, säger han.
Ett initiativ för att skapa just god stämning är livsvårdstimmen. En timme varje vecka där medarbetarna på Bodens Energi kan göra något de mår bra av.
– När jag lade fram förslaget förstod folk inte riktigt vad jag menade minns jag, man såg det som en friskvårdstimme. Jag ville inte ha ett krav på motion och träning som motprestation, vilket en friskvårdstimme ofta innebär. Jag ville att medarbetarna skulle få en timme varje vecka, där det inte fanns några restriktioner. Det enda kravet skulle vara att timmen användes till att göra något som ger välmående, att man gör något som gör att man mår bättre, säger han.


Finns det några restriktioner kring vad man får göra?
– Nej! Så länge du mår bättre eller att livsvårdstimmen på något sätt underlättar för dig i livet får du göra precis vad du vill! Med förutsättning att det funkar med jobbschemat såklart.


Hur har medarbetarna reagerat på initiativet?
– Genomgående positivt är min känsla. Jag upplever att nyttjandegraden är mycket hög. Vi vill hjälpa våra medarbetare att få ihop livspusslet, vilket speglar vilken typ av arbetsgivare vi är, och vi får det tillbaka i energi och glädje. Det är väldigt uppskattat och jag tror inte vi skulle bli en populära om vi tog bort det nu, haha. Men jag brukar säga: ger vi en timme, då får vi tre tillbaka. Känner man sig omhändertagen och sedd av sin arbetsgivare blir man mer sugen på att bidra.

Till sist, vad gör du själv av dina livsvårdstimmar?
– Jag brukar åka och slå en hink eller två på golfbanan!